четвъртък, 8 март 2012 г.

Празнично



Днес във въздуха се усеща едно такова леко приповдигнато жужене. Започна още от рано сутринта, когато докато пиехме кафе с Милото у нас в кухнята забелязах, че минаващите по улицата мъже, включително и подрастващи такива, вече са се сдобили с цветно стръкче и бързат към неговата получателка. Впечатлението ми се затвърди когато отивайки на работа установих колко отговорно се стреми силният пол да оправдае осмомартенските очаквания към него - навсякъде се продаваха и купуваха цветя, а мъжете, сякаш забравили за поразмитите социални роли през последните години, като че ли се чувстваха добре в подчертано кавалерското амплоа . Това ми даде повод да се замисля, че осми март в никакъв случай не може да се нарече социалистически празник и отживелица - при условие че има толкова хора, които го отбелязват, ми се струва, че зачеркването му от празничния календар е малко прибързано. И това си има своето обяснение - докато през останалото време представителките на нежния пол сме впрегнали усилията си на много фронтове и се стремим да поддържаме имиджа си на жени-чудо, които са майки, съпруги, домакини и работещи жени едновременно, то на осми март ставаме дами или поне поради отношението на останалите се чувстваме такива и почитаме онази съзидателна сила, която е в основата на всички наши начинания.


Честит празник, мили дами!






3 коментара:

  1. Честит празник и на теб! Нека по-често се чувстваме като дами! Бъди обичана и даравяй много обич и красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, страхотно ти се е получило! Това момиченце е такъв бонбон:) Пък и играчките са точно затова - да си играем с тях.. ;)
    Весел празник и на теб, мила лейди!;)

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво си го написала! И аз смятам, че е много необмислено да се пренебрегне красив празник като този, само защото някой е решил, че може да ни отнеме радостта като го нарече социалистически празник. Честит празник със закъснение!

    ОтговорИзтриване